Power Yoga en Martial Arts

Power Yoga

Power yoga is een bijzonder actieve vorm van yoga. Het is afgeleid van het indiase ashtanga yoga, waarbij de asana’s in een aanééngeschakelde serie beoefend worden. Ashtanga yoga en power yoga maken het lichaam op een evenwichtige manier sterker en leniger. En het voelt goed!
Power yoga kan op allerlei niveau’s beoefend worden.Sportieve en atletische mensen spreekt deze vorm van yoga vaak aan. Maar ook als je niet superfit of superjong bent kun je er veel plezier aan beleven en profijt van hebben!

Martial Arts

Wat heeft yoga met martial arts te maken? Heel veel! Zowel het meditatieve als het lichamelijke element van yoga kun je toepassen in de vele vechtsporten die er zijn. Hoe leniger je bent, hoe beter je in staat zult zijn kracht over te brengen in een trap of stoot bijvoorbeeld. Als je stijf bent houdt je jezelf als het ware tegen. Als je lenig bent kun je jezelf ook makkelijker bevrijden uit benarde posities, bijvoorbeeld bij judo of worstelen. Nu wordt bij vechtsport doorgaans wel aandacht besteed aan lenigheid in de benen. Echter, aan de rug (achteroverbuigingen) en schouders wordt meestal niet zoveel aandacht besteed. Vechtsportbeoefenaars kunnen enorm baat hebben bij het ontwikkelen van soepelheid en kracht in deze lichaamsdelen.
Indiase worstelaars kennen de voordelen van yoga allang en doen bijvoorbeeld voor danda’s (onderdeel zonnegroet) en baitaks (soort kniebuigingen). Bij het doen van grote aantallen van deze oefeningen (1000 stuks) leren ze zo soepel en gecoördineerd bewegen dat ze nauwelijks meer moe worden!